Vara este în toi, iar copiii se bucură de vacanță, având acum ocazia să exploreze activități noi și interesante. Desigur, gadgeturile sunt o atracție majoră și mulți copii pot petrece ore întregi jucându-se online sau urmărind desene animate. Totuși, este esențial să îi implici și în activități care să le stimuleze dezvoltarea și să le ofere o modalitate productivă de a-și petrece timpul. Aceste activități pot varia în funcție de vârstă și preferințele copilului, iar în acest articol îți vom prezenta 5 idei de activități extrașcolare pentru copii isteți.
Activitățile extrașcolare ajută copiii să își dezvolte abilități sociale esențiale pentru viața de adult. Acestea oferă oportunități pentru consolidarea abilităților de cooperare și interacțiune cu ceilalți colegi și nu numai. Participând la astfel de activități, copiii învață valorile muncii în echipă, responsabilitatea individuală și de grup, își îmbunătățesc anduranța, spiritul de competiție, dar pot învăța și diverse norme de culturale sau reguli ale societății.
Copiii au cele mai bune rezultate atunci când au o structură și o rutină bine stabilită, iar cei implicați în activități extrașcolare performează mai bine academic și au șanse mai mari să avanseze din punct de vedere cognitiv. Participarea la activități extrașcolare îi echipează pe copii cu abilități importante pe care altfel nu le-ar putea învăța, deoarece școlile organizează foarte rar astfel de activități și se concentrează într-o proporție semnificativă doar pe sarcinile academice (scris, citit și așa mai departe).
Studiile arată că aceste activități îi ajută pe copii să învețe mai rapid, să se adapteze, să fie flexibili și să se dezvolte armonios.
Printre cele mai populare activități extrașcolare care dezvoltă o arie largă de abilități se numără următoarele:
Înotul este o activitate plăcută și relaxantă care stimulează dezvoltarea creierului și a corpului. Este ideal pentru copiii în creștere, deoarece îmbunătățește coordonarea și flexibilitatea. Având la dispoziție tot anul în diverse locații piscine acoperite și cluburi de înot, copiii se pot bucura de această activitate fără întreruperi. Unii pot dezvolta abilități impresionante de înot și astfel devin sportivi cu normă întreagă.
Fotbalul oferă numeroase oportunități de îmbunătățire a rezistenței mentale, inclusiv atunci când vine vorba de menținerea calmului în situații mai tensionate. De asemenea, încurajează socializarea și învață copiii cum să comunice eficient și să colaboreze. Acest sport subliniază importanța muncii în echipă.
Gătitul necesită precizie și acuratețe, ceea ce dezvoltă abilități motorii fine. Majoritatea copiilor se bucură să ajute în bucătărie și sunt mai predispuși să mănânce alimentele pe care le pregătesc ei înșiși. În plus, îi ajută pe copii să mănânce mai puțin fast-food și mai multe legume, învățând astfel să facă alegeri alimentare sănătoase prin experiențe practice. De asemenea, gătitul este o abilitate esențială de viață.
Această activitate se recomandă chiar și în cazul copiilor cu tulburări de deficit de atenție ca să își îmbunătățească capacitatea de concentrare. Vârsta optimă pentru a începe lecțiile de pian este de obicei între 6 și 9 ani, dar nu este niciodată prea târziu.
Voluntariatul la un adăpost pentru animale dezvoltă empatia și responsabilitatea. Copiii care interacționează cu animalele sunt mai predispuși să îi ajute pe alții în viitor, deoarece învață să observe nevoile celor din jur (interacțiunea cu animalele se bazează în principiu și pe recunoașterea limbajului non-verbal, subtil al acestora). De asemenea, o astfel de activitate poate fi deosebit de benefică pentru copiii timizi, oferindu-le un prim pas în depășirea temerilor privind interacțiunea. În plus, este dovedit științific că petrecerea timpului cu animalele reduce nivelul de stres și tensiunea arterială (deci puteți transforma acest timp într-o activitate pentru toată familia).
Voluntariatul nu doar că ajută cauze nobile, dar contribuie și la dezvoltarea personală a copiilor, oferindu-le un scop și mai multă stimă de sine. Pot face voluntariat într-o mulțime de locuri, iar această activitate nu implică costuri spre deosebire de celelalte (și poți participa alături de ei ca să petreceți și timp împreună)
Aceste idei de activități extrașcolare sunt excelente, însă pot presupune și costuri semnificative. Pe timpul verii, majoritatea părinților își doresc să plece și într-o vacanță cu toată familia, iar fondurile pentru activitățile extrașcolare se reduc considerabil. Cu toate acestea, vara este cea mai bună perioadă să îi implici în astfel de activități, deoarece au mai mult timp liber la dispoziție. În ceea ce privește concediul, te poți gândi și la o vacanță cu buget redus astfel încât să îți rămână bani și pentru cursuri. În cazul în care nu dispui acum de fonduri suficiente, există soluții financiare la care poți apela.
Una dintre soluțiile rapide și eficiente este să apelezi la un credit rapid online de la Okcredit. Condițiile de eligibilitate sunt minime, iar banii se obțin foarte ușor. Acest tip de credit este ideal pentru acoperirea cheltuielilor neprevăzute sau pentru a asigura fondurile necesare pentru activitățile extrașcolare ale copilului tău.
Investiția în activități extrașcolare pentru copilul tău pe termen lung îi va aduce multiple beneficii în dezvoltarea personală și academică. Așadar, nu lăsa lipsa temporară de fonduri să stea în calea educației și dezvoltării armonioase a copilului tău. Apelează la soluțiile financiare disponibile și asigură-i o vară plină de activități interesante și educative.