Considerată cea mai mare sărbătoare a creștinătății, Învierea Domnului are o însemnătate profundă pentru credincioși. În 2025, Paștele ortodox pică în aceeași zi, pe 20 aprilie, cu cel catolic. Pregătirea pentru sfânta sărbătoare presupune, pe lângă restricțiile alimentare, și o conduită sufletească specială, bazată pe rugăciune, introspecție și participarea la sfintele slujbe. Este un proces complex, menit să intensifice înțelegerea și cunoașterea spirituală, tocmai pentru a ajuta credincioșii să se apropie mai mult de Dumnezeu. Iată și alte aspecte pe care e important să le știi și care te pot ajuta să te pregătești mai bine pentru sfânta sărbătoare!
Data sărbătoririi Paștelui ortodox este variabilă. Dacă anul trecut s-a sărbătorit pe 5 mai, în 2025, Paștele ortodox pică pe 20 aprilie, în aceeași zi cu cel catolic. Pe această dată s-a mai sărbătorit Paștele ortodox în urmă cu 11 ani, iar această dată se va mai repeta peste 11 ani, respectiv în 2036. Sărbătoarea pascală este precedată de postul Paștelui, care a început pe 3 martie și vine cu interdicții de ordin alimentar, dar și de comportament, tocmai pentru o pregătire spirituală temeinică.
Floriile sunt prăznuite cu o săptămână înainte de Paştele ortodox, ceea ce înseamnă că în 2025, această sărbătoare pică pe 13 aprilie. Floriile au o semnificaţie importantă pentru credincioşi. Cunoscută și ca Duminica Floriilor, sărbătoarea marchează intrarea triumfală a lui Iisus Hristos în Ierusalim, unde a fost întâmpinat de mulțimi care purtau ramuri de finic și măslin. De altfel, aceasta este ultima duminică dinaintea Paștelui și marchează începutul Săptămânii Patimilor. De Florii, creştinii respectă o serie de obiceiuri. Una dintre cele mai cunoscute tradiţii constă în aducerea salciei de la biserică acasă şi punerea ei la icoane. O altă tradiţie populară de Florii este să se consume peşte, fiind una din zilele din postul Paștelui cu dezlegare la pește. Tot în această zi se sărbătoresc cei care poartă nume de florii, așa cum este Florin, Florina, Violeta, Iris, dar și alte prenume.
Postul Paștelui nu are în vedere numai interzicerea alimentelor de origine animală, ci pune accent pe pregătirea spirituală a credinciosului. Așadar, în această perioadă, preoții îndrumă către rugăciune, introspecție, iertare, dar și fapte bune. Este momentul ideal pentru a face curățenie sufletească, tocmai pentru a aduce lumină și iubire și a celebra cu bucurie Învierea Domnului. Credincioșii care își doresc să respecte postul Paștelui pot lua legătura cu duhovnicul lor, astfel încât să primească sfaturile necesare care să-i ajute să aibă un comportament adecvat în această perioadă. Rugăciunea este un instrument puternic care îi poate ajuta să găsească răspuns la întrebările pe care și le pun și îi pot determina să-și consolideze relația cu Divinitatea. Participarea la sfintele slujbe este un alt lucru esențial pe care îl poți face în această perioadă. Rezolvarea neînțelegerilor cu cei dragi, iubirea necondiționată către alți semeni, ajutorul celor aflați în nevoie sunt aspecte principale, care contribuie la o stare sufletească de armonie. Sunt și alte lucruri recomandate în această perioadă. De exemplu, dacă nu ai apucat încă să parcurgi Biblia, poți face asta acum, ca să citești despre patimile lui Iisus Hristos și învățăturile sale pentru a înțelege mai bine semnificația sărbătorii. Tot în această perioadă, dacă ai ținut post, poți discuta cu preotul să te spovedească, iar apoi să te împărtășești. În ceea ce privește pregătirea tradițională, cu câteva zile înaintea sfintei sărbători pascale, creștinii ortodocși obișnuiesc să facă o curățenie generală în gospodăriile lor. Vopsitul ouălor este un obicei care are loc în Săptămâna Mare, de obicei în Joia Mare sau Sâmbăta Mare. În general se vopsesc ouăle în roșu, dar se pot folosi și alte culori sau modele speciale. Tot sâmbăta, în bucătăriile gospodinelor au loc o serie de pregătiri culinare pentru masa de sărbătoare. Se gătesc mâncăruri specifice, cum ar fi cozonacul, pasca, drobul de miel și friptura de miel. Un alt obicei pe care oamenii îl respectă este să poarte haine noi la slujba de Înviere. Sâmbătă seara, credincioșii ortodocși merg la biserică pentru a participa la slujbă și să ia Lumina Sfântă. După slujbă se spune „Hristos a înviat!” și se răspunde „Adevărat a înviat!”.
Ca să ai un Paște reușit este important, în primul rând, să fii alături de cei dragi, în înțelegere și armonie. Într-adevăr, pe lângă acest lucru, este important să-ți planifici un buget, ca să știi exact cum te încadrezi și ce poți plănui în această minivacanță. Pregătirile pentru această sărbătoare pot presupune un buget suplimentar, pentru meniul festiv sau pentru locația în care alegi să petreci Paștele, de aceea este bine să știi că există posibilitatea accesării unui credit nebancar. În acest fel, te poți asigura că dispui de banii necesari ca să pui pe masa de sărbătoare tot ce îți dorești sau că îți poți organiza o minivacanță la munte sau în altă locație. Un alt lucru important este să încerci pe cât posibil să ai o relație frumoasă cu apropiații tăi, să eviți conflictele și să gestionezi situațiile care apar cu calm și răbdare. Întâlnirile cu rudele, colegii și prietenii pot isca discuții în contradictoriu, însă este important să tratezi lucrurile cu înțelepciune și să respecți punctul de vedere al fiecăruia, tocmai pentru a petrece în liniște și bucurie sărbătorile.