Postul Paștelui 2025. Tot ce trebuie să știi

Nepoti care isi fac o poza impreuna cu bunicii

Sărbătorile și postul sunt un prilej de liniște sufletească și nu numai

Considerată cea mai lungă și aspră perioadă de postire din an, postul Paștelui aduce o serie de reguli, obiceiuri și interdicții pe care credincioșii le respectă, pe lângă cele alimentare. În 2025, postul Paștelui a început pe 3 martie și se va încheia pe 19 aprilie, cu o zi înainte de sărbătoarea Învierii Domnului, celebrată pe 20 aprilie. Postul Mare, așa cum mai este numit, amintește de cele 40 de zile petrecute de Mântuitorul Iisus Hristos în pustiu, în postire și rugăciune. În această perioadă, preoții îndeamnă la un proces de curățare profund, cu rugăciune, în care creștinii să meargă să se spovedească și să se împărtășească. Iată tot ce este important să știi despre postul Paștelui 2025 în rândurile următoare!


Cât de importantă este perioada de post și de ce

Pe lângă postirea de bucate, în aceste săptămâni este important ca cei credincioși să se axeze pe iertare și fapte bune. Postul Paștelui marchează patimile îndurate de Iisus Hristos dinaintea Răstignirii, cele 40 de zile și 40 de nopți în care a postit neîncetat. Prin perioada de post, credincioșii refac astfel în mod simbolic acest drum al purificării. De aceea se recomandă nu doar abstinența alimentară, ci și îndreptarea sufletească. Cu alte cuvinte, este o perioadă de curățire trupească și sufletească, menită să pregătească credincioșii pentru a primi cu inima deschisă bucuria Învierii. Este o perioadă de reflecție, pocăință și călătorie spirituală, care să-i ajute pe creștini să își lumineze sufletul și să-i apropie mai mult de Dumnezeu. Deși se vorbește foarte mult despre restricțiile alimentare, în post este important să se pună accent pe iertare, renunțarea la răutate, gândurile rele și îmbunătățirea relației cu Divinitatea.


Când începe și când se termină postul Paștelui în 2025

În 2025, postul Paștelui începe pe 3 martie și durează până pe 19 aprilie. Anul acesta, Învierea Domnului este sărbătorită de credincioșii ortodocși și de către cei catolici în aceeași zi, respectiv pe 20 aprilie. La cele 40 de zile de post se adaugă și Săptămâna Patimilor, ajungându-se astfel la un total de 48 de zile. Ultima săptămână a Postului Mare, numită Săptămâna Patimilor, este cea mai solemnă și amintește de suferințele, răstignirea și moartea lui Iisus. Sunt momente de meditație profundă pentru credincioși asupra sacrificiului Mântuitorului. Prin semnificația sa specială, postul Paștelui poate fi văzut ca un mijloc de apropiere de Dumnezeu, de curățare sufletească și de întărire a credinței.


Dezlegare la pește în postul Paștelui 2025

Pe lângă restricțiile alimentare, postul Paștelui are însă și zile cu dezlegare la pește sau la ulei și vin. În 2025, în Postul Mare, sunt doar două zile în care se poate consuma pește. Data de 25 martie, care celebrează Buna Vestire, și data de 13 aprilie, în care este sărbătorită Duminica Floriilor, sunt cele două zile din postul Paștelui cu dezlegare la pește. În afară de acestea există zile cu dezlegare la untdelemn (ulei) și vin, fiind considerate zile de postire mai ușoare. Astfel, în fiecare sâmbătă și duminică a Postului (cu excepția Sâmbetei Mari, ultima zi înainte de Paște) se postește fără ulei și vin. Se poate verifica ușor în calendarul creștin ortodox ce mențiuni apar stipulate pentru a vedea în ce alte zile mai apar astfel de dezlegări. Cea mai aspră zi de post din această perioadă este ziua de vineri, 18 aprilie, când se ține post negru sau post doar cu apă și pâine, pentru cei care pot ține acest post. Este important însă ca fiecare credincios să fie în legătură cu duhovnicul său pentru a primi îndrumările potrivite.


Ce nu este permis în timpul postului

În postul Paștelui, toate produsele de origine animală sunt interzise. Doar în zilele menționate în calendarul creștin ortodox se poate consuma pește. Având în vedere aceste restricții, credincioșii care își doresc să țină perioada de postire se pot orienta către legume, fructe și alte produse care nu conțin lactate sau carne. Pe lângă aceste interdicții alimentare, preoții le recomandă creștinilor o conduită corespunzătoare, în care să încerce să facă pace cu semenii lor, să apeleze la rugăciune și să practice recunoștința pentru ceea ce Dumnezeu le-a oferit. Postul Paștelui nu trebuie văzut doar prin prisma restricțiilor alimentare, ci ca pe un drum spiritual spre lumină, iubire și renaștere spirituală. De asemenea, în această perioadă, credincioșii pot da pomelnice pentru cei vii și cei adormiți, sunt îndrumați să aibă un comportament adecvat și sunt așteptați la sfintele slujbe. Este important de menționat că în această perioadă nu se fac nunți și botezuri.


Alimente și rețete pe care să le încerci în perioada de post

Deși sunt restricții alimentare, cei care își doresc să țină post se pot îndrepta către o serie de alimente și rețete, astfel încât meniul lor să fie cât mai diversificat. Fructele, legumele, nucile, alunele, semințele, pastele sau produsele din soia sau orez se pot regăsi cu ușurință pe lista de post. Sunt rețete care se prepară simplu și rapid, pe baza unor ingrediente banale, și care sunt și gustoase. Un astfel de exemplu este humusul, pentru care e nevoie de năut fiert, usturoi, tahini, ulei de măsline, lămâie, sare și piper. Într-un timp relativ scurt se obține un preparat delicios, care merge combinat cu o salată simplă pe bază de roșii. Cartofii sunt o altă opțiune de luat în calcul în perioada postului, putând fi gătiți în diverse moduri. Fierți, copți sau prăjiți, aceștia se prepară rapid și sunt o mâncare gustoasă și sățioasă. Supele de legume, tocănița de ciuperci cu mămăligă, chiftelele de soia sau năut ori budinca de chia sunt alte rețete de post extrem de bune pe care credincioșii le au la dispoziție în perioada postului.


Tradiții și obiceiuri din postul Paștelui

Preoții îndeamnă în această perioadă la liniște, rugăciune și căință. În plus, credincioșii își pot intensifica viața spirituală prin participarea la slujbele religioase. De altfel, se obișnuiește să se meargă la spovedanie și la împărtășanie, mai ales în ultimele săptămâni ale postului. Lăsând deoparte regulile alimentare, postul Paștelui este și despre introspecție, rugăciune și fapte bune, astfel încât să pregătească sufletul pentru marea sărbătoare a Învierii. Pe lângă postirea sufletească și trupească, credincioșii obișnuiesc să își pregătească și casa de sărbătoare. Mulți aleg să facă o curățenie generală în locuințe și grădini pentru a avea astfel ordine și în gospodării.


Cum procedezi atunci când nu îți ajung fondurile în această perioadă

Pregătirile pentru Paște pot ridica cheltuieli mari, având în vedere cumpărăturile care se fac atât în post, cât și pentru meniul de sărbătoare. Dacă simți că bugetul nu îți este suficient, poți apela la un credit rapid online ca să reușești să te descurci cu banii în această perioadă. O altă variantă ar fi să încerci să reduci ieșirile în oraș și să-ți pregătești acasă mesele. În acest fel, poți economisi mai mult și îți poți realiza un meniu diversificat pentru întreaga săptămână.

Despre Autor

"Numele meu este Mădălina și activez în marketing-ul digital de 4 ani. Principalele mele abilități sunt comunicarea eficientă și creativitatea."