Tipuri de credite și cum îl alegi pe cel care ți se potrivește

Femeie care lucreaza la calculator

Este foarte important să te informezi atunci când alegi un anumit tip de credit

Ce este un credit?

Un credit este un acord financiar în care o parte (creditorul), fie ea o instituție financiară sau o persoană fizică, furnizează o sumă de bani altei părți (debitorul) sub condiția restituirii acelei sume, la care se adaugă o dobândă, într-un termen stabilit. Aceasta poate fi fixă pe toată durata creditului sau variabilă. Creditele pot fi, de asemenea, oferite cu o garanție, adică asigurate cu un bun sau o proprietate personală. Există bineînțeles și varianta celor negarantate, când împrumutul este acordat pe baza istoricului financiar al solicitantului, fără necesitatea unei garanții materiale.


Tipuri de credite bancare

Așa cum menționam, în funcție de obiectivul pentru care vrei să soliciți finanțare, creditele pot fi de mai multe tipuri:

Pe lângă acestea, ar mai fi și creditele pentru refinanțare sau liniile de credit pentru afaceri (pentru persoane juridice).


Alternative la împrumuturile bancare

Dacă nu ești confortabil cu ideea de a pune bunurile tale drept garanție și preferi o formă de finanțare care nu necesită atâtea condiții de eligibilitate, poți încerca varianta unui credit fără garanții. IFN-urile precum Okcredit nu cer clienților nici să se deplaseze pentru a solicita un credit, nici să depună o mulțime de acte, iar timpul de așteptare este minim. Totul se desfășoară online și primești banii direct pe card. Ai bineînțeles și varianta unui împrumut pentru nevoi personale de tip nebancar, care să te ajute să rezolvi cât mai rapid orice situație, fie ea de ordin medical sau nu. Tot ce trebuie să faci este să completezi un formular, iar răspunsul o să-l primești în cel mai scurt timp. Înțelegem faptul că flexibilitatea și rapiditatea sunt esențiale așa că am simplificat tot procesul. Mai mult, condițiile de rambursare sunt mult mai convenabile deoarece poți să restitui în cont suma de care dispui lunar și să închizi creditul mai repede ca să eviți acumularea dobânzilor lunare. La Okcredit ai la dispoziție un interval de 5 ani în care poți să folosești banii, însă te încurajăm să folosești suma primită cu responsabilitate și să o înapoiezi imediat ce ai posibilitatea. Dacă totuși se ivește necesitatea și ai din nou nevoie de ajutor financiar, chiar dacă ai restituit banii, ei sunt disponibili în continuare în contul tău de client și îi poți retrage oricând în perioada menționată anterior.


Cele mai bune tipuri de credite pentru persoanele fizice

Alegerea celui mai bun tip de credit depinde în mare măsură de nevoile individuale și de capacitatea de rambursare. Pentru achiziția unei locuințe, este posibil să ai nevoie de un credit bancar dacă nu dispui deloc de economii. În cazul în care ai totuși cea mai mare parte din sumă disponibilă, poți solicita încă 10.000 lei. Pentru nevoi personale sau urgențe, timpul de așteptare specific băncilor poate fi destul de dezavantajos, așa că poți lua în calcul varianta unui credit urgent ca să primești banii în timp util.

Indiferent de tipul de credit pe care îl alegi, un aspect important pe care trebuie să îl iei în considerare este dobânda. Aceasta influențează în mod direct suma totală pe care va trebui să o rambursezi și, implicit, costul final al creditului. Înainte să îți iei acest angajament trebuie așadar să te informezi în detaliu despre comisioanele aplicabile și alte costuri asociate. Bineînțeles, aceștia nu sunt singurii factori de care trebuie să depindă alegerea ta. Mai pune în balanță și flexibilitatea în rambursare, posibilitatea de a plăti anticipat și disponibilitatea instituției de a răspunde transparent la întrebări și de a oferi suport în caz de nevoie.

Sursa foto: Shutterstock

Despre Autor

"Numele meu este Mădălina și activez în marketing-ul digital de 4 ani. Principalele mele abilități sunt comunicarea eficientă și creativitatea."

whatsapp Suntem pe WhatsApp